Kevätpyöräilijän tärkeimmät eväät

{image:text}

Pyöräilykelit alkavat olla eteläisessä Suomessa optimaaliset ja kohtapuoliin päästään pohjoisemmassakin sulille pyöräteille. Tuulen tuiverrus poskipäissä herättelee aamu-unisen työmatkalaisen, ja samalla huoltuu peruskunto ja mielikin virkistyy. Yhteinen pyöräretki perheen kanssa järven rantaan on herkkua talvipyryisten autoreissujen jälkeen. Polkeminen pitkin vihertyviä pelto- ja metsäteitä on myös erinomainen tapa viettää omaa laatuaikaa.

Ennen satulan selkään hyppäämistä on kuitenkin tärkeää tehdä talviuniselle pyörälle kevyt huolto:

1) Pese pyörä. Liat irtoavat miedolla astian- tai autonpesuaineliuoksella ja pesusienellä.
2) Puhdista jarrut, polkimet, ketjut ja vaijerit ja arvioi kaipaavatko ne rasvausta. Rasvaukseen sopii pyörä- tai ompelukoneöljy.
3) Testaa jarrujen toimivuus sekä vanteiden ja pinnojen kireys. Pumppaa renkaisiin ilmaa, kunnes tuntuma on jämäkkä ja varmista, ettei ilma karkaa mahdollisista rei’istä. Vaikuttavatko renkaiden pinnat ehjiltä, onko niissä selkeä kuvio nähtävissä? Sileät renkaat onkin aika vaihtaa uusiin.
4) Toimivatko valot? Ovatko heijastimet ehjät?


Kun olet valmis käymään tien päälle, muistathan että pyöräilykypärä on polkijan tärkein varuste. Pään suojaaminen yllättävän kaatumisen aiheuttamilta vammoilta on loppuelämän kannalta huippusijoitus. Perinteisistä kypäristä valittaessa sopivan kokoinen ja päähän hyvin istuva kypärä suojaa parhaiten. Edistyksellisimmistä kypäristä löytyvä MIPS-teknologia lievittää rotaatio-vaikutuksellaan pään iskeytyessä mahdollisuutta aivovaurioon.

Erinomaiseksi vaihtoehdoksi on myös nousemassa ruotsalainen innovaatio Hövding, joka on räätälöity kaupunkipyöräilijän tarpeisiin. Tyylikäs kauluri kätkee sisälleen kaatumistilanteessa silmänräpäyksessä täyttyvän ilmatyynykypärän, jättäen päälaen polkiessa vapaaksi. Testeissä huipputurvalliseksi todistetun Hövding-kaulurin käyttäjän ei tarvitse surra juuri laitettujen hiusten litistymistä tai hikistymistä, vaikkapa illalliselle tai tärkeään kokoukseen tähdättäessä.

Tiesitkö, että pyöräilykypärä on aina vaihdettava uuteen iskun jälkeen?

Iltahämärillä sotkettaessa on huomioitava toimiva pyörän valo, joka sekä valaisee polkijan tietä että ilmoittaa hänestä vastaantulijoille. Heijastimet tuovat kätevää lisänäkyvyyttä. Laadukkaat lukot puolestaan pitävät pyöräsi paikoillaan seuraavaan käyttökertaan asti, ja pyörähälytin pelästyttää varkaat nopeasti tiehensä. Kurkkaahan täältä alati täydentyvä valikoimamme turvalliseen pyöräilyyn.

Keväisen raikkaita ja antoisia pyöräilyhetkiä joka iikalle!