Näin teet kodista turvallisen lapselle

Lapsiperheen turvallinen koti
By

Suuri osa pienten lasten tapaturmista sattuu kotona. Yleisimpiä lasten haavereita ovat pään kolahdukset, palovammat, murtumat ja myrkytykset. Kotiin voi hankkia monenlaisia turvatuotteita, joilla lisätä lapsiturvallisuutta ja vähentää tapaturmien riskiä.

Turvallisuus kodin sisällä

Vaaralliset aineet ja tavarat tulee sijoittaa kotona lasten ulottumattomiin. Usein lääkekaappi onkin lapsiperheissä korkealla ja lukittuna, mutta esimerkiksi pesuaineet tai veitset jäävät helposti avoimien ovien taakse mataliin kaappeihin sekä laatikoihin.

Talopalveluihin erikoistuneen Anticimexin asiantuntijat tekevät talotarkastuksia, joissa he kohtaavat usein lasten turvallisuuteen liittyviä ongelmia.

“Asiakas kertoi, että taaperoikäinen lapsi oli avannut roskiskaapin ja ottanut sieltä konetiskiainetabletin ja imeskellyt sitä. Onneksi tilanne havaittiin nopeasti, sillä ne ovat todella myrkyllisiä, yleensä kiinnostavan värisiä ja säilytetään allaskaapissa.”

Epäillyissä myrkytystilanteissa on heti soitettava myrkytyshätäkeskukseen (0800 147 111).

Turvaportti on hyvä hankinta portaisiin

Kaiteiden tulee olla tukevasti kiinnitetty ja riittävän korkeat, ettei lapsi pääse putoamaan. Lisäksi kaidepinnojen ja askelmien välien tulee olla määräysten mukaiset. Liukuestematolla voidaan lisätä portaiden turvallisuutta. Lisäksi portaisiin voi hankkia turvaportin, jonka avulla vanhempi voi kontrolloida, milloin lapsi pääsee liikkumaan portaissa.

Asiantuntijat muistuttavat vanhempia ottamaan käyttämättömien laitteiden johdot pois seinästä ja varustamaan pistorasiat asiaankuuluvin suojin. Huonekalujen terävät kulmat kannattaa suojata kulmasuojin ja rullaverhojen sekä sälekaihtimien narut asettaa niin, etteivät lapset pääse niihin käsiksi.

Lieteen voi hankkia liesisuojan, joka estää pienen sormien pääsyn hellan säätimille, ja kaatoesteen, joka puolestaan pitää lieden paikallaan, vaikka napero keksisi kiivetä luukun päälle.

Turvallisuus kodin pihalla

Lapsen saavuttaessa leikki-iän on hyvä kiinnittää huomiota myös oman kodin pihan turvallisuuteen, sillä kaikenlainen kiipeily ja tutkiminenhan tunnetusti kiinnostaa pieniä seikkailijoita.

Katolle vievät tikkaat houkuttelevat usein uteliaita tutkimusmatkailijoita, jolloin niihin on hyvä asentaa kiipeilyeste. Huomion herpaantuessa niissä voi sattua pahoja tapaturmia.

Lisäksi pihan porttien sekä kaivojen ja sadevesitynnyrien kansien täytyy olla “lapsenkestäviä”. Kesän saapuessa monille pihoille ilmestyvät lasten suosimat trampoliinit, joissa tulee olla ohjeiden mukaisesti kiinnitettynä niihin tarkoitettu suojaverkko.

Opeta lapsia toimimaan hätätilanteissa

Muistathan vanhempana opettaa lapsia toimimaan hätätilanteissa: pahimman mahdollisen, eli tulipalon varalta on tärkeä näyttää lapsille hätäpoistumisteiden sijainti ja harjoitella myös käyttämään niitä.

Asiantuntijat kehottavat kaksikerroksisissa taloissa asuvia pohtimaan olisiko lasten makuuhuoneet mahdollista sijoittaa alakertaan, josta poistuminen on nopeampaa ja turvallisempaa tulipalon sattuessa.

Lähes poikkeuksessa esimerkiksi päävesisulun sijainnin tietävät vain vanhemmat. Kun lapsi tai nuori tulee kotiin ennen vanhempia ja huomaa veden suihkuavan rikkoutuneesta putkesta, hänellä ei tietoa, miten sulkea vedentuloa. Jos lapsikin osaa sulkea vedentulon, voidaan välttyä pahemmilta vaurioilta. Päävesisulkuun voisi olla hyvä idea laittaa merkit, mihin suuntaan pitää kääntää.

Muistilista vanhemmille

Ota talteen tämä kätevä muistilista, josta voit viivata yli kohtia sitä mukaa kun olet ne omassa kodissasi tarkastanut.

  • Lääkekaapin, vaarallisten pesuaineiden ja veitsilaatikon sijainti sekä lukitus
  • Portaat: kaiteet, turvaportti, liukuestematto
  • Liesisuoja, kaatorauta
  • Kulmasuojat, pistorasian suojat
  • Tikkaiden kiipeilyeste
  • Kaivot, sadevesitynnyrit
  • Trampoliinin suojaverkko

2 months ago
26 view(s)
Did you like this post?
0
0
Comments
Leave your comment