Onko sinunkin keittiössäsi mekaaninen liesituuletin?

{image:text}
Harmittomalta vaikuttava vika liesituulettimessa tai jopa pelkkä veden keittäminen saattaa aiheuttaa mekaanisella liukukytkimellä varustetusta liesituulettimesta alkavan tuhoisan palon. Varmista, ettei omassa keittiössäsi piile paloriskiä ja vaihda oikutteleva tuuletin suosiolla uuteen.
 
Kolmannes tulipaloista syttyy keittiössä, ja usein syynä on esimerkiksi hellalle pudonnut patalappu tai uuniin unohtunut ruoka. Vakuutusyhtiö Ifin tutkinta oudosti alkunsa saaneen rivitalopalon yhteydessä johti kuitenkin pari vuotta sitten yllättävään ja merkittävään havaintoon: osa paloista alkaakin lieden sijaan liesituulettimesta. Liesituuletinpalot ovat erityisen tuhoisia, koska tuli saattaa kyteä hormissa huomaamatta ja palo edetä ripeästi.
 
Mekaanisella liukukytkimellä varustettujen liesituulettimien kytkimen komponentteja ei ole suojattu tai koteloitu riittävän hyvin kestämään liedeltä tulevia rasvaisia ja suolaisia höyryjä. Rasvan ja lian kertyminen kytkimeen aiheuttaa lopulta teknisen vian, joka synnyttää laitteessa kipinöintiä. Kipinöinti puolestaan voi sytyttää kytkimessä olevan rasvan palamaan. Palo roihahtaa nopeasti kohti kaapistoja ja kattoa, jolloin asunto saattaa palaa asuinkelvottomaksi. Täysillä puhaltava liesituuletin jouduttaa edelleen tulen leviämistä.
 
Viallinen liesituuletin on aina vakavasti otettava riski
 
Tulipaloriski koskee liesituulettimia, joissa on mekaaninen liukukytkin. Tämäntyyppisiä liesituulettimia asennettiin paljon 1980-1990-luvuilla, ja niitä saattaa olla suomalaiskodeissa jopa kymmeniä tuhansia.

Liukukytkimellä varustettu liesituuletin ei itsessään ole vaarallinen. Tulipalon riski on olemassa silloin, jos liesituuletin ei toimi normaaliin tapaan: se ei esimerkiksi toimi jollakin tietyllä nopeudella tai se käynnistyy itsestään.
 
Viime aikoina liesituuletinpalot ovat jälleen olleet yleinen uutinen eri puolella Suomea. Tyypillisessä tilanteessa asukas on ruokaa laittaessaan havainnut palon, mutta ei ole kyennyt sammuttamaan nopeasti edennyttä roihahdusta.
 
- Viimeksi tammikuun alussa rivitaloasunto paloi asuinkelvottomaksi Haminassa kun tuli levisi liesituulettimesta kohti kattoa. Tuli olisi myös voinut helposti aiheuttaa isoja vahinkoja koko taloon, jos se olisi päässyt leviämään ullakkotiloja pitkin. Viime syksynä taas toistakymmentä vuodepotilasta evakuoitiin Koskelan sairaala-alueella Helsingissä palvelutalossa liesituulettimesta syttyneen tulipalon takia. Syksyllä liesituuletin paloi myös muun muassa Tampereella, Heinolassa, Ilmajoella ja Kouvolassa, kertoo vahingontorjuntapäällikkö Jari Pekka Koskela Ifistä.
 
-Tuhoisaa jälkeä syntyy erityisesti siksi, että palo voi näyttää aluksi vaarattomalta, kun laite palaa sisältä ja savukaasut ohjautuvat hormiin. Vioittunut kytkin ei esimerkiksi paljasta itseään menemällä oikosulkuun ja polttamalla sulaketta. Vaaran ennakointi, viallisen tuulettimen vaihtaminen uuteen ja suodattimien säännöllinen puhdistaminen ovat ainoita tapoja ehkäistä liesituuletinpaloja, jatkaa Koskela.
 

Näin kokkaat turvallisesti:
 
 • Hälytyskellojen pitää soida, jos mekaanisella liukukytkimellä varustettu liesituuletin
  ei esimerkiksi toimi jollakin tietyllä nopeudella tai se käynnistyy itsestään.
 • Vaihda viallinen liesituuletin heti uuteen. Rikkinäisiä kytkimiä ei ole mahdollista huoltaa tai korjata.
 • Puhdista liesituulettimen suodattimet säännöllisesti. Tällöin liedeltä nousevat höyryt ja rasva ohjautuvat paremmin hormiin liesituulettimen kytkimen sijasta.
 • Älä jätä ruokaa kypsymään liedelle tai uuniin ilman valvontaa. 
 • Pidä lieden ympäristö tyhjänä kaikesta helposti syttyvästä tavarasta.
 • Huolehdi, että kotisi palovaroittimet ovat kunnossa ja niitä on yksi jokaista 60 neliötä kohti.
 • Keittiössä luotettavimmat varoittimet ovat lämpövaroitin ja liesihälytin. Hälytintä pätevämpi liesivahti sammuttaa liedestä virran. Palovaroitin on sen sijaan hyvä asentaa keittiöön lähistölle, esimerkiksi eteiseen tai ruokailutilaan.
 • Varmista, että kodissa on tulipalon varalle myös vähintään yksi sammutuspeite ja käsisammutin.
 • Jos tulipalo on jo roihahtanut, älä ryhdy urotekoihin. Pelasta itsesi ja muut kotona olijat ja hälytä apua soittamalla numeroon 112.

 

Ainomaija Pippuri, If Vahinkovakuutus