Pyöräilijän tärkeimmät eväät

{image:text}

Pyöräilykelien hemmotellessa ei liene hauskempaa tapaa liikkua kesä-Suomessa paikasta toiseen. Tuulen tuiverrus poskipäissä herättelee aamu-unisen työmatkalaisen, ja samalla huoltuu peruskunto ja mielikin virkistyy. Yhteinen pyöräretki perheen kanssa järven rantaan on herkkua talvipyryisten autoreissujen jälkeen. Polkeminen pitkin vihertyviä pelto- ja metsäteitä on myös erinomainen tapa viettää omaa laatuaikaa.
 

Ennen satulan selkään hyppäämistä on kuitenkin tärkeää tehdä pölyttyneelle pyörälle kevyt huolto:

1) Pese pyörä. Liat irtoavat miedolla astian- tai autonpesuaineliuoksella ja pesusienellä.
2) Puhdista jarrut, polkimet, ketjut ja vaijerit ja arvioi kaipaavatko ne rasvausta. Rasvaukseen sopii pyörä- tai ompelukoneöljy.
3) Testaa jarrujen toimivuus sekä vanteiden ja pinnojen kireys. Pumppaa renkaisiin ilmaa, kunnes tuntuma on jämäkkä ja varmista, ettei ilma karkaa mahdollisista rei’istä. Vaikuttavatko renkaiden pinnat ehjiltä, onko niissä selkeä kuvio nähtävissä? Sileät renkaat onkin aika vaihtaa uusiin.
4) Toimivatko valot? Ovatko heijastimet ehjät?


Kun olet valmis käymään tien päälle, muistathan että pyöräilykypärä on polkijan tärkein varuste. Pään suojaaminen yllättävän kaatumisen aiheuttamilta vammoilta on loppuelämän kannalta huippusijoitus. Ruotsalainen innovaatio Hövding on monissa testeissä todettu markkinoiden ylivoimaisesti turvallisimmaksi kypäräksi. Tyylikäs kauluri kätkee sisälleen kaatumistilanteessa silmänräpäyksessä täyttyvän ilmatyynykypärän. Arkikäytössä kauluri jättää päälaen polkiessa vapaaksi. Näin tuote on räätälöity erityisesti kaupunkipyöräilijän tarpeisiin. Hövdingin ostaja saa nyt kampanjatarjouksena kaupan päälle ilmaisen, heijastavan suojakuoren (31.8.20 asti).

Perinteistä kypärää valittaessa on sopivan kokoinen ja päähän hyvin istuva kypärä paras suoja. Edistyksellisimmistä kypäristä löytyvä MIPS-teknologia lievittää rotaatio-vaikutuksellaan pään iskeytyessä mahdollisuutta aivovaurioon.

Tiesitkö, että pyöräilykypärä on aina vaihdettava uuteen iskun jälkeen?

Pimeyden tai heikentyneen näkyvyyden laskeutuessa on huomioitava myös toimivat pyörän valot, jotka sekä valaisevat polkijan tietä että osoittavat hänen liikkeensä muille tienkäyttäjille. 1.6. voimaantullut uusi tieliikennelaki edellyttää etu- ja takavalon käyttöä hämärän aikaan. Heijastimet tuovat kätevää lisänäkyvyyttä. Laadukas lukko puolestaan pitää pyöräsi paikoillaan aina seuraavaan käyttökertaan saakka.


Antoisia pyöräilyhetkiä joka iikalle!